Utemeljeno 1961.

Žitopromet ad Bijeljina osnovan je 02. februara 1961, godine, kao preduzeće za proizvodnju, promet, preradu žitarica i proizvodnju hrane. Od 2002, godine posluje kao akcionarsko društvo. 

Raznovrsan proizvodni

program

Osnovna djelatnost
– promet žitarica
– proizvodnja mlinskih proizvoda

– proizvodnja pekarskih proizvoda
– proizvodnja stočne hrane

– ugostiteljsko trgovačka djelatnost
– skladištenje i sušenje žitarica

Naše Poslovnice

Mauris non tempor quam, et lacinia sapien. Mauris accumsan eros eget libero posuere vulputate. Etiam elit elit, elementum sed varius at, adipiscing vitae lorem ipsum esttiam elit elit, elementum sed varius at, adipiscing vitae est.Mauris accumsan eros eget libero.

lideri na tržištu

57 godina postojanja

 od osnivanja do danas smo jedan od vodećih proizvođača u okviru mlinske industrije

Pogled u Prošlost

Pšenica se u Semberiji vijekovima mljela na vodenicama ,,potočarama”, ali i ,,drinušama” i ,,savuljama” podignutim na svojevrsnim splavovima na rijekama Drini i Savi. Sa splavova su se protezali dugački točkovi sa prečkama kako bi što bolje koristile snagu vodenog toka. Vodeničarima  je problem činila ljetnja žega, jer su zbog nedostatka vode morali prestajati sa radom. 

Prvi parnih mlin  izgrađen na području Semberije bio je Vanekov mlin.  Podignut je 1888. godine, na inicijativu preduzimača Franje Vaneka, Čeha po porijeklu, naseljenog u koloniji u Novom Selu. Zgrada je bila od cigle iz Devaldove ciglane, koja se nalazila na prostoru današnjih Pet jezera. Nakon oslobođenja mlin je nacionalizovan i nastavio sa radom.

UBRZAN RAZVOJ MLINARSTVA

Nakon Vanekovog prvobitnog uspjeha počinje ubrzanja gradnja niza mlinova. Tako je 1895. godine na izlazu prema Brčkom mlin podigao Joco Gavrić. Na izlazu iz grada ka sjeveru mlin gradi Savo Ivković, a prema Janji Drago Vasilić. Nijemac Georg Maler podiže mlin u Novom selu, dok u Donjem Crnjelovu mlin zida porodica Gajić

Tako vodenice na Drini i njenim rukavcima polako ostaju bez posla.

Mi Gradimo Budućnost

Od osnivanja Žitopromet je lider na tržištu sjeveroistočne BiH o čemu svjedoče brojna proznanja, pehari i medalje za kvalitet osvojeni na međunarodnim sajmovima.

Iz bogate kolekcije izdvajamo pet velikih pehara i više desetina zlatnih i velikih zlatnih medalja sa Novosadskog sajma.  

Ne želimo spam!